Τύμφη Ζαγορίου
 
   
   
   
   
   
 
 Δήμος Τύμφης
 Δήμος Κεντρικού Ζαγορίου
 Καταλύμματα Δήμου Τύρφης
 Καταλύμματα Δήμου  Κεντρικού Ζαγορίου
 
 
 
  Χρήσιμες Πληροφορίες Δήμος Τύμφης: 2653081203, 2653081092 . Αστυνομία: Κήποι: 2653071206 - Τσεπέλοβο: 2653081201 . Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων "Χατζηκώνστα": 2651080487 - Κέντρο Υγείας Δελβινακίου: 2657022222 . ΚΤΕΛ Ιωαννίνων: Ιωάννινα 2651026286, 2651027442
  Από Ιωάννινα παίρνετε τη διαδρομή προς Κόνιτσα. Μετά από περίπου 30χλμ στο χωριό Μεταμόρφωση στρίβετε προς Κεντρικό Ζαγόρι. Η σήμανση είναι αρκετά καλή για κάθε προορισμό. Εφοδιαστείτε οπωσδήποτε με αλυσίδες

Πετροχτιστάδων καμώματα

Ίσως δεν υπάρχει άλλος τόπος στην Ελλάδα, όπου ο άνθρωπος έδρασε με τόσο σεβασμό στη φύση. Σαρανταπέντε περίπου παραδοσιακοί πέτρινοι οικισμοί, συνιστούν τα Ζαγοροχώρια και ένα πλήθος άλλων αξιοθεάτων συνθέτουν ένα μαγευτικό προορισμό, που δύσκολα ένα ταξιδιωτικό αφιέρωμα μπορεί να αποδώσει. Η πρόταση μας, περιλαμβάνει τα χωριά και τα αξιοθέατα ενός μέρους αυτών, τα οποία βρίσκονται στο Δήμο Τύμφης Ζαγορίου.

Η διαδρομή ξεκινά από τα Γιάννενα. Διανύουμε περίπου 30 χλμ προς τα βόρεια, ώσπου οι πινακίδες μας ενημερώνουν ότι εισερχόμαστε στο Κεντρικό Ζαγόρι, με κατεύθυνση το Τσεπέλοβο. Πρώτος σταθμός το Δίλοφο, στο Κεντρικό Ζαγόρι. Μικρό χωριό και όχι από τα πλέον γνωστά, είναι ίσως το πιο συνεκτικό, με αμυντική αρχιτεκτονική. Τα σπίτια, αρχοντικά τα περισσότερα, το ένα δίπλα στ' άλλο, στενά λαβυρινθώδη καλντερίμια και ανάμεσα τους εντυπωσιακές αυλόπορτες και η εκκλησία της Κοίμησης (1857) δημιουργούν σκηνικό παραμυθένιο. Στο Δίλοφο, το αυτοκίνητο μένει έξω από το χωριό και έτσι οι εικόνες του παρελθόντος έχουν μείνει ανεξίτηλες! Αφήνοντας το χωριό, συνεχίζουμε για τους Κήπους, άλλοτε κεφαλοχώρι και πρωτεύουσα του Ζαγορίου. Στο μέσο της διαδρομής, ξεπροβάλει το μονότοξο γεφύρι του Κόκκορη. Έργο απαράμιλλης μαστοριάς, το οποίο ενώνει εντυπωσιακούς κάθετους βράχους, ενδιάμεσα από τους οποίους διέρχεται χείμαρρος. Στα παλιότερα χρόνια, αυτό το γεφύρι ήταν ο μόνος τρόπος επικοινωνίας μεταξύ των όμορων χωριών. Λίγο πριν φτάσουμε στους Κήπους, αντικρίζουμε το πλέον εντυπωσιακό και γνωστό γεφύρι στα Ζαγόρια, το τρίτοξο γεφύρι του Καλογερικού ή Πλακίδα ενώ στο μικρό φαράγγι Βικάκι διακρίνεται το γεφύρι του Κοντοδήμου.

Στους Κήπους ο Αγάπιος Τόλης συνέλλεξε 40.000 αντικείμενα που αποτυπώνουν τη λαογραφία των Ζαγοροχωρίων και δημιούργησε Μουσείο που αξίζει να επισκεφθείτε.

Επιστρέφουμε από την ίδια διαδρομή και ακολουθούμε τις πινακίδες προς Τσεπέλοβο, την πρωτεύουσα του Δήμου Τύμφης και από τα πιο γνωστά χωριά της περιοχής. Στη διαδρομή, η στάση για να αντικρίσουμε τη Σκάλα του Βραδέτου, συνοδεύεται από αίσθημα θαυμασμού για τα έργα των ανθρώπων αυτού του τόπου. Στεκόμαστε στη μια πλευρά ενός απόκρημνου φαραγγιού και απέναντι, στέκει αγέρωχα γατζωμένη, σε έδαφος βραχώδες, με σχεδόν κάθετη κλίση, η φιδωτή πέτρινη σκάλα. Άλλο ένα δείγμα απόλυτης τέχνης και μαστοριάς των πετροχτιστάδων, το οποίο ήταν ως πριν κάποιες δεκαετίες η μόνη δίοδος επικοινωνίας του ψηλότερου χωριού του Ζαγορίου, του Βραδέτου (1350μ.) με τον υπόλοιπο κόσμο. Απέναντι από τη Σκάλα βρίσκεται το μικρό χωριό Καπέσοβο με την Πασχάλειο Σχολή, όπου φυλάσσεται ένα από τα τέσσερα πρωτότυπα της «Χάρτας του Βελεστινλή». Συνεχίζουμε ως το Τσεπέλοβο, το τελευταίο χωριό αυτής της διαδρομής. Λίγο πριν το χωριό σε απόκρημνη πλαγιά είναι σφηνωμένη η Μονή Ρογκοβού με ιστορία που ξεκινά το 1028μΧ! Στο Τσεπέλοβο, διαβαίνοντας το κεντρικό καλντερίμι, τη ματιά σας θα κλέψουν υπέροχα πέτρινα αρχοντικά με ξύλινους εξώστες και χρωματιστά μπαλκόνια. Η πλατεία του χωριού με τον μεγάλο πλάτανο, τις βρύσες, γύρω γύρω τα παραδοσιακά καφενεδάκια και τις ταβερνούλες και το επιβλητικό 16μετρο καμπαναριό μεταφέρουν εικόνες από περασμένες εποχές.

Ο πλούτος της φύσης και της ανθρώπινης δημιουργίας στα Ζαγοροχώρια κάνει αυτές τις γραμμές φτωχές. Ζήστε τη μαγεία ατού του τόπου. και είναι βέβαιο ότι, όπως και εμείς, θα νοιώσετε την ίδια ανάγκη να τον επισκεφθείτε ξανά!

Διαμονή και φαγητό
Πλέον στα περισσότερα χωριά του Δήμου Τύμφης και του Δήμου Κεντικού Ζαγορίου υπάρχουν λύσεις διαμονής και εστίασης. Μην παραλείψετε σε κάποιο από τα ταβερνάκια να δοκιμάστε ηπειρώτικες πίτες με φύλλο φτιαγμένο στο χέρι

 


 
 
site created & hosted by